Η ερώτηση μπορεί να απαντηθεί από έναν ψυχολόγο – ψυχοθεραπευτή μετά από ένα μικρό αριθμό συνεδριών.
Οι παρακάτω γενικοί κανόνες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξατομικευμένη εξέταση, αλλά είναι πιθανόν να προσφέρουν χρήσιμες απαντήσεις σε ερωτήματα που δεν εκφράζονται εύκολα.

Συνήθως κάποια συγκεκριμένη επείγουσα και σοβαρή δυσκολία οδηγεί ένα άτομο στο κατώφλι ενός ειδικού ψυχικής υγείας. Η δυσκολία συνδέεται συχνά με ψυχογενείς ενδείξεις (όπως κρίσεις πανικού ή έντονο άγχος) και σκοπός είναι να εξαλειφθούν ή να μειωθεί η επίδρασή τους.

Θεωρώ ότι ένα άτομο χρήζει βοήθειας από ειδικό ψυχικής υγείας εφόσον παρουσιάζει κάποια από τις παρακάτω ενδείξεις:

όταν έχει κάποιο σύμπτωμα τόσο έντονο που μειώνεται η λειτουργικότητά του, όπως να αποφεύγει τις κοινωνικές επαφές λόγω κάποιας φοβίας
όταν το σύμπτωμα που ενοχλεί διαρκεί πάνω από 2-3 μήνες, όπως διαταραχές πρόσληψης τροφής ή ύπνου
όταν έχει συμπτώματα που συνυπάρχουν, όπως υπερβολική ενασχόληση με την καθαριότητα, παράλληλα με διαρκή επανέλεγχο καθημερινών λειτουργιών.
Τα συμπτώματα μπορεί να συμπεριλαμβάνουν φυσιολογικές συμπεριφορές που συμβαίνουν συχνότερα από το αναμενόμενο (όπως κλάμα σε σχεδόν καθημερινή βάση), έως και ψυχοσωματικές ασθένειες (όπως αυτοάνοσα νοσήματα). Σε όλα τα περιστατικά με σωματικά συμπτώματα απαιτείται ιατρική αξιολόγηση για να αποκλειστούν ή να αντιμετωπιστούν τυχόν ασθένειες. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται συνεργασία με ψυχίατρο για λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Η αγωγή θα βοηθήσει στην σχετικά άμεση αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και η ψυχοθεραπεία στην μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της αιτίας.

Πιθανότατα λόγω της αναπλαισίωσης του ρόλου της ψυχοθεραπείας (πλέον είναι ευρέως αποδεκτό ότι δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε άτομα με ψυχικές διαταραχές, αλλά επιλέγεται και από όσους θέλουν να εμβαθύνουν ενδοψυχικά), τελευταία όλο και περισσότεροι αναζητούν βοήθεια πιο έγκαιρα. Απευθύνονται σε θεραπευτή ουσιαστικά για βελτίωση της ψυχικής τους κατάστασης πριν εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα.

Τα αιτήματά τους είναι σχετικά γενικευμένα. Συχνά άνθρωποι έρχονται να με συναντήσουν για έναν από τους παρακάτω λόγους:

– νιώθουν δυστυχισμένοι, απελπισμένοι ή ανικανοποίητοι

– κάτι «τους φταίει» και δεν καταφέρνουν να απολαύσουν τη ζωή τους, αλλά δεν μπορούν να το εντοπίσουν ή να το διαχειριστούν

– χρειάζονται να «ξεπεράσουν» παιδικά τραύματα

– θεωρούν ότι διαρκώς αναβάλλουν ή παίρνουν λάθος αποφάσεις

– βίωσαν ή βιώνουν ψυχοφθόρες καταστάσεις, λόγου χάριν δουλεύοντας σε επαγγέλματα που τους επιβαρύνουν ψυχικά

– αποτυγχάνουν να προσαρμοστούν σε νέες πραγματικότητες, όπως ασθένειες, απώλειες και οικονομική δυσχέρεια ή αστάθεια

– πιστεύουν ότι δεν έχουν κάποιον να τους ακούσει ή αισθάνονται ότι κουράζουν τους συνομιλητές τους

– επιθυμούν να αυξήσουν το επίπεδο της αυτοεκτίμησής τους

– συνειδητοποιούν ότι πρέπει να διακόψουν μια συμπεριφορά τους, όπως εκρήξεις θυμού ή εξαρτήσεις σε τυχερά παιχνίδια, διαδίκτυο, ουσίες και τα λοιπά.

– θέλουν να αυξήσουν ή να εξελίξουν τις σχέσεις τους. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζονται να αλλάξουν ρόλους, να θέλουν να σταματήσουν να φοβούνται τις αντιπαραθέσεις ή να επιθυμούν να ελαττώσουν τις συγκρούσεις με αγαπημένα πρόσωπα.

Αν κάποιος αναγνωρίζει ότι τα παραπάνω θέματα ταυτίζονται με δικούς του προβληματισμούς, μέσω της ψυχοθεραπείας μπορεί να μάθει να αναπτύσσει δεξιότητες κατανόησης και διαχείρισης εσωτερικών διεργασιών.

Στην πορεία της θεραπείας τους οι θεραπευόμενοι θέτουν πιο συγκεκριμένους στόχους ώστε να αντιλαμβάνονται ευκολότερα τις αλλαγές. Βασικά αποτελέσματα της ψυχοθεραπείας είναι, μεταξύ άλλων, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων στο μέγιστο και η καταλληλότερη αντιμετώπιση των προσωπικών βιωμάτων.

Στείλε μας και εσύ το άρθρο σου στο
info@otiaxizei.com

Αφήστε μια απάντηση